لیست مطالب این صفحه
بخش شمالی ایران، سرسبزترین خطه کشورمان و یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در بین ایرانیان است که جاذبههای طبیعی متنوع و چشماندازهای بسیار زیبایی دارد. از جمله جاذبههای گردشگری این منطقه، غذاهای خوشمزه و متنوع آن است که با توجه به مواد غذایی در دسترس و ذائقه شمالیها تهیه میگردد. مردم شمال به دلیل همسایه بودن با دریای خزر، از ماهی بسیار استفاده میکنند و برای طعم دادن به غذاهای خود نیز از سبزیجات خوشعطر شمالی بهره میبرند. اغلب غذاهای شمال ایران مزهای ترش دارند که از آب انار تازه یا آب نارنج تازه به دست میآید. علاوه بر این، شمالیها از سیر به عنوان یکی از اصلیترین طعمدهندههای غذا استفاده میکنند که مزهای خاص به غذا داده و طرفداران بسیاری نیز دارد. در یک جمله باید بگوییم، محال است به شمال سفر کنید اما از غذاهای متنوع و رنگارنگ آن نچشید و لذت نبرید. ادامه مطلب را دنبال نمایید تا با بهترین غذاهای شمال ایران آشنا شوید.
مالابیج
مالابیج یا همان ماهی شکمپر، یک غذای بسیار خوشمزه شمالی است که از ماهی سفید دریای خزر و سبزیجات محلی خوشعطر این منطقه استفاده میشود. برای درست کردن این غذا ماهی سفید را تمیز کرده و شکم آن را با ترکیبی از سبزیجات معطر، رب انار، مغز گردو و ادویهجات پر میکنند. این غذا به طور سنتی بر روی آتش و با ذغال درست میشود، اما با توجه به شرایط زندگی امروزی اغلب بانوان شمالی ماهی را پس از آماده کردن در فر قرار میدهند تا گریل شود. مالابیج از جمله غذاهای شمال ایران است که حتما باید آن را امتحان کنید.
مرغ ترش
اگر به شمال ایران سفر کردید، حتما خورشت مرغ ترش را به همراه برنج خوشعطر شمالی امتحان کنید. این غذا از ترکیب مرغ، سبزیجات معطر، گردو، رب انار، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه میشود. سبزیجات این غذا شامل گشنیز، جعفری، برگ سیر و سبزیجات محلی مازندران مانند زلنگ، اناریجه و اوجی میباشد. برای درست کردن مرغ ترش، ابتدا مرغ را با ادویهجات طعمدار کرده و سرخ میکنند. در ظرف دیگری سبزیجات خردشده را با مقدار کمی روغن تفت میدهند تا آب آن خشک شده و کمی سرخ شود. پیاز را سرخ کرده، گردو و رب انار را به آن اضافه میکنند و پس از کمی تفت دادن، سبزی سرخ شده را به همراه آب به آن میافزایند. در این مرحله مرغها را درون خورشت قرار داده و اجازه میدهند غذا خوب جا بیفتد و روغن بیندازد.
خورشت ناردون
خورشت ناردون از جمله بهترین غذاهای شمال ایران است که حتما باید امتحان کنید. این غذا از ترکیب گوشت مرغ، رب انار، انار ترش، پیاز، سیر، شکر و ادویهجات تهیه میشود. گاهی اوقات نیز به جای مرغ از اردک، خروس، غاز یا بلدرچین برای تهیه خورشت ناردون استفاده میکنند. ترشی انار در کنار شکری که به آن اضافه میشود، طعمی ملس به خورشت داده و آن را خاص و منحصربفرد میکند.
نازخاتون
نازخاتون در واقع یک چاشنی محسوب میشود که در کنار انواع غذاهای مازندرانی سرو میگردد. برای درست کردن نازخاتون، بادمجان کبابی را خوب میکوبند تا کاملا له شود. سپس سیر، نعناع و گشنیز خرد شده را به آن اضافه کرده و با آبغوره یا آب انار ترکیب میکنند. نازخاتون طرفداران بسیاری در بین مردم شمال دارد و معمولا در فصل تابستان بر روی سفره ناهار قرار میگیرد.
خورشت آلو
خورشت آلو، همانند اغلب غذاهای مازندرانی طعمی ترش دارد که در ترکیب با شکر، مزهای ترش و شیرین ایجاد میکند. برای درست کردن این غذا، تکههای مرغ را سرخ میکنند. سپس پیاز را در کمی روغن تفت داده، آلو، دانههای انار، آب نارنج و مقداری شکر و زعفران را به آن اضافه میکنند. پس از آماده شدن خورشت، مرغها را در ظرف چیده و آلوها را در کنار آن قرار میدهند و به همراه برنج سرو میکنند.
خورشت بیج بیج
بیج بیج یکی از سریعترین غذاهای شمال ایران است که با گوشت چرخشده تهیه میشود. برای درست کردن این غذا، پیاز را کمی تفت داده و گوشت را به همراه ادویهجات به آن اضافه میکنند. پس از سرخ شدن گوشت، مقداری گوجهفرنگی خردشده به خورشت اضافه میشود. گوجهها که له شد، رب گوجه فرنگی را به همراه مقدار بسیار کمی آب در خورشت میریزند و اجازه میدهند تا خوب جا بیفتد. در برخی موارد نیز سیبزمینی سرخ شده در کنار این خورشت قرار میگیرد. خانمهای شمالی زمانی که وقت زیادی برای تهیه غذا ندارد، خورشت بیج بیج را آماده کرده و به همراه برنج یا نان سرو میکنند.
کئی پلا
کدوپلوی مازندرانی که در زبان محلی به آن کئی پلا گفته میشود، یکی از معروفترین غذاهای شمال ایران است که از ترکیب برنج و کدو حلوایی تهیه میشود. برای درست کردن این غذا، پیاز را با کره تفت داده و کدو حلوایی خرد شده را به آن اضافه میکنند. در مرحله بعد برنج را به صورت لایه لایه با کدو، زیره و زعفران در قابلمه میریزند تا دم بکشد. این غذا طعمی شیرین دارد و مزه خود را از کدو میگیرد. اگر کدو شیرین نبود، مقداری شکر نیز آن اضافه میشود. مازندرانیها این غذا را با تخممرغ نیمرو و نازخاتون سرو میکنند.
اکبر جوجه
اکبر جوجه یکی از محبوبترین غذاهای شمال ایران است که در اغلب رستورانهای استان مازندران سرو میشود. این غذا در واقع نوعی پخت جوجه است که برای طعمدار کردن آن از یک سس مخصوص استفاده میشود. سس اکبر جوجه از ترکیب رب انار شیرین، لیموترش، زعفران دمکرده، نمک و فلفل تهیه میشود. اکبر جوجه در کنار برنج، یک غذای بسیار خوشمزه و لذیذ است.
آغوز مسما
آغوز مسما در واقع همان خورشت فسنجان است که با گوشت اردک یا مرغابی تهیه میشود. برای درست کردن این غذا، پیاز را طلایی کرده و گوشت اردک را در آن سرخ میکنند. در مرحله بعد مقداری آب به غذا اضافه میکنند تا جوش بیاید و پس از آن دانههای ساییدهشده انار و پودر گردو را به ترکیب میافزایند. در این غذا نیز مانند دیگر غذاهای مازندرانی از ترکیب رب انار و شکر استفاده میشود که طعمی ملس به آن میدهد. آغوز مسما را پس از آماده شدن به همراه برنج سرو میکنند.
اسپناساک
اسپناساک، همان خورشت اسفناج است که از ترکیب گوشت گوسفند یا گاو و اسفناج تازه تهیه میشود. مازندرانیها علاوه بر اسفناج از سبزیجات معطر دیگر مانند جعفری، گشنیز، تره، برگ سیر و نعناع نیز در این غذا استفاده میکنند که طعمی متفاوت به آن میدهد. اسپناساک به دلیل داشتن اسفناج، بسیار مغذی بوده و دارای انواع ویتامینهای A، B، C، E، D، کربوهیدراتها و و مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم و ... میباشد.
سیر واویج
سیر واویج، یک غذای خوشعطر و طعم گیلانی است که از برگ سیر تهیه میشود. برای درست کردن این غذا برگ سیر خرد شده را در مقداری روغن تفت داده و تخممرغ زدهشده به همراه نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه میکنند. این غذای خوشمزه بیشتر در فصل پاییز و زمستان طبخ شده و به همراه برنج و ماهی شور سرو میشود.
دو آش
دو آش یا همان آش دوغ، یکی از محبوبترین آشهای شمال ایران است که از برنج نیمدانه، دوغ، نخود، کدو حلوایی، سیرداغ، پیازداغ، نعناع داغ و سبزیجات شامل اسفناج، نعناع، شوید، تره، گشنیز و جعفری تهیه میشود.
ترش تره
ترش تره یک غذای اصیل گیلانی است که از ترکیب برنج، سبزیجات و تخممرغ تهیه میشود. برای درست کردن این غذا ابتدا برنج را میپزند. در ظرفی جداگانه سیر له شده را تفت داده و سبزیجات خردشده را به آن اضافه میکنند. سپس ترکیب سیر و سبزی را به برنج اضافه کرده و زمانی که آب خورشت کمی تبخیر شد، رب نارنج را نیز به آن میافزایند. در ظرفی دیگر سیر را کمی تفت داده، تخممرغ را به همراه ادویهجات اضافه میکنند و در انتها در خورشت میریزند. سبزیجات مورد استفاده در این غذا ترکیبی از خالواش، اسفناج، گشنیز، جعفری، نعناع و شوید میباشد.
شامی رودباری
شامی رودباری، از جمله محبوبترین غذاهای شمال ایران است که اصالت آن به شهر رودبار برمیگردد. برای درست کردن این غذا، گوشت چرخشده را با سبزیجات محلی خشکشده مانند نعناع، ریحان، گلپر و پلنگ مشک ترکیب کرده و به صورت گلولههای مسطح کوچکی شکل میدهند. سپس شامیهای آماده شده را در روغن سرخ کرده و در سسی که از گوجهفرنگی، نمک و فلفل تهیه شده است، میپزند. شامی رودباری معمولا به همراه برنج سرو میشود.
کوکوی اشپل
کوکوی اشپل یک غذای گیلانی است که از ترکیب اشپل ماهی، سیب زمینی، سبزی، پیاز و سیر به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه تهیه میشود. برای درست کردن اینکوکو، مواد را باهم ترکیب کرده و تخم مرغ در آن میشکنند و خوب هم میزنند. مایه به دست آمده در روغن داغ ریخته شده و سرخ میشود.
در این مقاله بهترین غذاهای شمال ایران را به شما عزیزان معرفی کرده و اطلاعاتی در مورد هریک از آنها در اختیارتان قرار دادیم. اگر اهل خوردن غذاهای متنوع و جدید هستید، حتما در سفر خود به استانهای شمالی کشور، این غذاها را امتحان کنید. در صورتی که قصد سفر با تورهای گردشگری را دارید، به صفحات دیگر سایت مراجعه کرده و زمان برگزاری تورهای مازندران، گلستان و گیلان را مورد بررسی قرار دهید. همچنین میتوانید از طریق شماره 75097700-021 با کارشناسان کایت در ارتباط باشید و سوالات خود را از آنان بپرسید.
تور جامجهانی 2022 قطر
نظرات، تجربیات و سوالات
سیرواویج عالیه