لیست مطالب این صفحه
به نظر شما بهترین راه شناخت فرهنگ یک منطقه دیگر چیست؟ یا اینکه از نظر شما چه مواردی باعث ایجاد یک فرهنگ میشوند؟ زمانی که صحبت از فرهنگ یک منطقه میکنیم، دقیقا منظورمان چه چیزهایی است؟ خب فرهنگ، مجموعهای از آداب و رسوم است که در یک منطقه خاص به وجود میآید و سینه به سینه منتقل میشود. فرهنگ روی تمامی بخشهای زندگی انسان تاثیرگذار خواهد بود و میتواند تماما سبک زندگی یک قوم و قبیله را تعیین کند. یکی از بخشهای مهم فرهنگ، دست پخت و آداب غذایی است که در یک منطقه خاص وجود دارد. این مساله در مورد ایران بسیار پر رنگ است و همانطور که میدانید در هر استان کشور عزیزمان، یک فرهنگ خاص به چشم میخورد. زمانی که به یک شهر یا استان جدید سفر میکنید، باید تلاش کنید تا حد امکان خودتان را در فرهنگ آنجا غرق کنید تا زندگی آنها را بهتر بشناسید. برای این کار یکی از روشهای پیش روی شما، چشیدن طعم غذاهای سنتی آنهاست. غذاهای سنتی کشور عزیزمان ایران آنقدر متنوع است که نمیتوان همه آنها را در یک مقاله گنجاند. در نتیجه قصد داریم تا در این مقاله شما را با بهترین غذاهای شرق ایران ، یعنی استانهای خراسان و سیستان و بلوچستان آشنا کنیم. پس با کایت همراه باشید تا بهترین غذاهای شرق ایران را بشناسید.
معرفی بهترین غذاهای شرق ایران
همانطور که اشاره کردیم، در این مقاله قصد داریم تا شما را با بهترین غذاهای شرق ایران آشنا کنیم. اگر به تنوع غذایی غرب ایران علاقهمند هستید، میتوانید از این لینک با بهترین غذاهای غرب ایران نیز آشنا شوید. اگر از روی نقشه ایران به قسمت شرق کشورمان نگاهی بیاندازیم، خواهیم دید که تقریبا بزرگترین استانهای ایران در این قسمت قرار دارند. استانهای خراسان که به خراسان شمالی، جنوبی و رضوی تقسیم میشوند، سهم زیادی از شرق ایران را به خود اختصاص دادهاند. علاوه بر استانهای خراسان، شاهد حضور استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران هستیم. شاید تصور کنید که به دلیل کم بودن تنوع استانهای شرقی، تنوع غذاهای آنها نیز زیاد نیست. اما سخت در اشتباه هستید! با ما همراه باشید تا بهترین غذاهای شرق ایران را بشناسید.
بهترین غذاهای استان خراسان
با وجود آنکه تنها به خاطر مدیریت بهتر این استان بزرگ، آن را به سه بخش شمالی، جنوبی و رضوی تقسیمبندی کردهاند، فرهنگ این استانها شباهت زیادی به یکدیگر دارد و اکثرا سبک غذایی یکسانی نیز دارند. از این رو برای معرفی بهترین غذاهای استان خراسان، آن را به سه بخش تقسیم بندی نمیکنیم و به صورت یک جا همه آنها را بررسی خواهیم کرد.
همچنین پیشنهاد میکنیم برای مشاهده تورهای مشهد وارد صفحه "تور مشهد" شوید.
ساطری پلو، معجون پلوی خوشمزه!
ساطری پلو یک غذای خوشمزه خراسانی است که بسیار مقوی بوده و شباهت زیادی به بستنی معجون دارد! این غذای خوش رنگ و لعاب که هر کسی با دیدن آن گرسنه میشود و رژیم را فراموش میکند، جزء غذاهای بسیار پرطرفدار خراسان شمالی و جنوبی به حساب میآید اما اصالت آن به خراسان رضوی باز میگردد. این غذای محلی از ترکیب هویج، زرشک، گوشت چرخ کرده، گردو، بادام هندی، آلو و زعفران تشکیل میشود. روش پخت این غذا در بین اقوام مختلف کمی تفاوت دارد و هر کس بر اساس ذائقه خود، مواد اولیه آن را کم یا زیاد میکند. این غذا بسیار لذیذ و خوشمزه است و میتوان آن را مشابه مرصع پلو تهرانی دانست. معمولا در جشنها یا مراسم بسیار رسمی این غذا را میپزند و به وسیله آن از مهمانان خود پذیرایی میکنند.
دیگچه ، دسر محبوب مشهدی
دیگچه آنقدر معروف است که ناخداگاه شاید شما هم با شنیدن نام آن، دیگچه را با پسوند مشهدی بیاورید! دیگچه مشهدی نوعی دسر یا شیرینی به حساب میآید که شباهت زیادی به شله زرد دارد. دیگچه مخصوص خراسان رضوی است و تقریبا در منوی تمام رستورانهای سنتی مشهد، میتوانید آن را مشاهده کنید. دقیقا همانطور که شله زرد در ایام ماه مبارک رمضان بیشتر کاربرد دارد و از آن برای نذری استفاده میکنند، دیگچه نیز همینطور است و تقریبا هر روز بر سر سفره افطار حضور دارد! این دسر از زعفران و برنج و گلاب تهیه میشود اما از نظر عطر و طعم کمی با شله زرد تفاوت دارد.
رشته پلو ، تهرانی یا مشهدی؟
رشته پلو یکی از غذاهای محبوب در تهران و خراسان رضوی به شمار میآید و هر کدام از این استانها، آن را غذای محلی خودشان میدانند! برای پخت رشته پلو، از رشته پلویی استفاده میکنند که تفاوت زیادی با رشته آش دارد. این رشته قهوهای رنگ را ابتدا در آب جوش میجوشانند و حین دم کردن برنج، لا به لای آن میریزند. رشته پلو شاید غذایی نباشد که همه روزه مصرف شود، اما معمولا سنت بر این است که شب عید برای باز شدن رشته کار و بهبود وضعیت مالی خانواده، این غذا طبخ میشود.
چنگالی ، غذایی خوشمزه و ساده
چنگالی یکی از میان وعدههای خراسانی به حساب میآید که بسیار سبک و البته خوشمزه است. برای پخت این میان وعده دو روش مختلف وجود دارد اما معمولترین روش این است که ابتدا اجازه میدهند یک نان کمی بیات و کهنه شود. سپس آن را خرد میکنند و داخل روغن داغ میریزند تا سرخ شود. در این حین به آن شکر یا انواع شیره انگور یا توت اضافه میکنند. این غذا بسیار چرب، شیرین و خوشمزه است و حالتی ترد دارد. برخی از سفرهخانههای سنتی، چنگالی را به عنوان میان وعده سرو میکنند. فراموش نکنید که این میان وعده بسیار پر کالری و چاق کننده است! پس زیاده روی نکنید!
یتیمچه ، غذایی چند ملیتی
قطعا نام یتیمچه را در شهرها و استانهای مختلف ایران شنیدهاید. در تهران، کردستان، کرمانشاه و شهرهای دیگر، یتیمچه شهرت دارد اما نکته جالب توجه اینجاست که هر یک از این شهرها، یتیمچه را به روش خود درست میکنند. یتیمچه خراسانی علاوه بر بادمجان، عدس و لوبیا و حتی سیب زمینی هم دارد و از نظر طعم، باید آن را متفاوت با یتیمچه تهرانی دانست. در این غذا خبری از گوشت نیست و به همین خاطر میتوان آن را گزینه مناسبی برای گیاهخواران دانست. البته لازم به ذکر است که برخی از مردم محلی نیشابور، این غذا را با کدو به جای بادمجان درست میکنند.
شله مشهدی، غذای مورد علاقه خراسانیها
شله مشهدی یکی از محبوبترین غذاهای سنتی خراسان رضوی به حساب میآید که حتما در لیست بهترین غذاهای شرق ایران باید از آن یاد کنیم. شله مشهدی در ایام عزاداری محرم به صورت نذری در بین مردم پخش میشود و حتی در غیر از این ایام، بسیاری از خانوادهها آن را در خانه میپزند. شله مشهدی شباهت زیادی به آش یا آبگوشت دارد و قدمت آن به دوران قاجار باز میگردد! این غذا یک وعده کامل و بسیار سنگین و چرب به حساب میآید. جالب است بدانید که برای سرو این آش که از انواع حبوبات تهیه میشود، ابتدا یک ملاقه قیمه روی آن میریزند. برای میل کردن شله مشهدی نیز ابتدا باید قیمه و آش را مخلوط کرده و نوش جان کنید! شاید ترکیب آش و قیمه کمی عجیب به نظر برسد، اما باور کنید که با چشیدن این آش، طعمی منحصر به فرد و به یاد ماندنی را تجربه خواهید کرد.
خورش ریواس ، ترش و شیرین اما خوشمزه
ریواس یکی از گیاههای محلی خراسان رضوی و البته کردستان به حساب میآید که همه ساله در بهار به صورت خود رو رشد میکند. ریواس ظاهری بسیار عجیب دارد و پر از خارهای تیز است. به همین خاطر چیدن آن کار دشواری بوده و کمتر کسی حاضر به انجام این کار است. اما مردم محلی خراسان، مخصوصا شهر نیشابور، علاقه زیادی به ریواس، این گیاه ترش مزه دارند و با آن غذاهای مختلفی همانند خورش ریواس درست میکنند. خورش ریواس یکی از بهترین غذاهای شرق ایران به حساب میآید که طعمی ملس و کمی ترش دارد و با پلو سرو میشود.
شیشلیک ، کباب دنده لذیذ
دنده کباب، کباب دنده یا همان شیشلیک، یکی از خوشمزهترین خوراکهای ایرانی به حساب میآید که قدمت آن به صدها سال پیش باز میگردد. در گذشته گوشت راسته گوسفند را بند به بند باز میکردند، به شمشیر میکشیدند و روی آتش سرخ میکردند. این سنت دیرینه بین مردم ایران، روسیه، ترکیه و مغولستان مشترک است و شیشلیک را میتوان در اکثر کشورهای آسیایی یافت. با وجود آنکه شیشلیک در منوی رستورانهای تمام ایران وجود دارد، اما قطعا بهترین شیشلیک را میتوانید در رستورانهای شاندیز مشهد بیابید پس آن را جزء بهترین غذاهای شرق ایران قرار میدهیم.
آش ماست سبزواری، آشی مقوی و خوشمزه
آش ماست سبزواری یکی دیگر از غذاهای سنتی مردم خراسان به شمار میآید که از اسفناج، رشته آش و ماست و ترکیب برخی مواد دیگر و حبوبات تهیه میشود. طعم این آش بسیار خاص و منحصر به فرد است و میتوان آن را با آش رشته معمولی مقایسه کرد که به جای کشک، در آن از ماست استفاده میشود. این آش یکی از پرطرفدارترین آشهای خراسان به حساب میآید.
حلیم نیشابوری ، پر گوشت و مقوی
حلیم یکی از غذاهای سنتی ایرانی به حساب میآید که همانطور که میدانید در طبخ آن از گندم، بلغور و گوشت بوقلمون یا بره استفاده میکنند و ساعتها آن را روی آتش هم میزنند. حلیم را معمولا با روغن حیوانی یا کره، پودر نارگیل، دارچین و کنجد سرو میکنند و بسیاری از اقوام ایران بر سر اینکه بر روی آن شکر یا نمک بریزند بحث دارند! اما در میان این مجادله بر سر نمک یا شکر، مردم عزیز نیشابور، روی حلیم خود قیمه میریزند و آن را مشابه شله مشهدی میکنند! طعم این حلیم بسیار منحصر به فرد است و میتوانید به این روش، حلیم را به شکل تازهای تجربه کنید! البته فراموش نکنید که به غیر از حلیم نیشابوری، حلیم عدس نیز در این منطقه وجود دارد که در آن به جای گندم از عدس استفاده میکنند.
بهترین غذاهای سیستان و بلوچستان
ماهیگ پچ
ماهیگ پچ یکی از غذاهای منحصر به فرد مردم سیستان و بلوچستان است که تنها به همین منطقه تعلق دارد و در فصول خاصی طبخ میشود. در فصول بارانی که صید ماهی افزایش پیدا میکند، مردم بلوچ ابتدا از آرد گندم یک خمیر آماده کرده و آن را پهن میکنند. سپس ماهیهای صید را لای برگ درخت خرما میپیچند و روی آتش میگذارند تا آماده شود. با این روش، مزه ماهی عوض شده و طعمی عجیب میگیرد و به خوبی مغز پخت میشود. سپس ماهی را لای خمیر گذاشته و داخل فر قرار میدهند و پس از پخته شدن خمیر، آن را برش زده و میل میکنند.
پلو زعفرانی
فرهنگ مناطق مختلف روی کشورهای همسایه خود تاثیر میگذارد و باید گفت که پلو زعفرانی، تاثیر فرهنگ کشور پاکستان بر استان سیستان و بلوچستان است. این پلو که در میان مردم چابهار بسیار پرطرفدار است، مقوی، لوکس، گران و خوشمزه بوده و حتما باید طعم آن را بچشید. برای طبخ این غذا برنج را با پسته، بادام، خلال نارنج و زرشک و البته پلو زعفرانی تزئین میکنند و بر اساس ذائقه، آن را با گوشت قل قلی یا مرغ ریش ریش شده میل میکنند. از نظر طعم و ظاهر، این غذا شباهت زیادی به مرصع پلوی تهرانی دارد و بسیار لذیذ و خوشمزه است. البته برخی از افراد آن را با آب گوشت به همراه ماهیچه سرو میکنند تا حس چشایی شما را به چالش بکشند!
پکوره
پکوره نیز دقیقا همانند پلو زعفرانی، یکی دیگر از تاثیرات فرهنگی کشورهای همسایه افغانستان و پاکستان بر ایران است. پکوره یک غذای پاکستانی محسوب میشود که در بین مردم چابهار بسیار پرطرفدار است. اگر به چابهار سفر کنید، خواهید دید که علاوه بر رستورانها، دکههای خیابانی نیز پکوره میفروشند! برای تهیه این غذا ابتدا آب را با آرد گندم و آرد نخودچی ترکیب میکنند و خمیر حاصل را به شکل لقمهای درمیآورند و شکم آن را با پیاز، گشنیز، فلفل و انواع ادویه پر میکنند. این لقمهها نهایتا در روغن داغ فراوان سرخ میشوند و حالت ترد و توپی شکلی پیدا میکنند.
بت ماش یا همان دمپختک
جالب است بدانید که نام دیگر بت ماش، دمپختک است اما اگر ساکن تهران باشید، میدانید که دمپختک همان دمی باقالی است که از ترکیب پلو با باقالی زرد تهیه میشود. اما دمپختک تهرانی تنها نام دیگر بت ماش را به ارث برده و هیچ شباهتی با آن ندارد. برای طبخ این غذا، ماش را جداگانه پخته و برنج را کته میکنند و ماش را به همراه سبزیجات معطر، لا به لای برنج میریزند. این غذا بسیار مقوی است و زمانی که آن را نوش جان کنید، تا ساعتها احساس گرسنگی نخواهید کرد. به همین خاطر مردم بلوچ در اکثر مواقع، بت ماش را هنگام سحر و در ماه رمضان نوش جان میکنند.
املت سوزی
املت سوزی یکی دیگر از بهترین غذاهای شرق ایران است که تنها در استان سیستان و بلوچستان یافت میشود و بهتر است اصلا تلاش نکنید در تهران یا سایر شهرهای دیگر آن را درست کنید. زیرا برای طبخ این املت خوشمزه، از انواع سبزیجات محلی استفاده میشود. این املت بسیار معطر است و از ترکیب پیاز، تخم مرغ، سیب زمینی، نمک، فلفل، سیر و روغن به وجود میآید و البته برخی افراد از اسفناج نیز در طبخ آن استفاده میکنند. این املت بسیار لذیذ است و در اکثر سفرهخانهها و رستورانهای سنتی سیستان و بلوچستان سرو میشود.
اوجیزک
اوجیزک در حقیقت آبگوشت محلی مردم سیستان و بلوچستان محسوب میشود که در ترکیب خود گوشت ندارد و برای کسانی که نقرس دارند یا ترجیح میدهند گیاه خوار باشند، گزینه مناسبی محسوب میشود. از نظر ترکیبات اوجیزک هیچ تفاوتی با آبگوشت تهرانی ندارد و در پخت آن از پیاز، سیب زمینی، روغن محلی و گوجه فرنگی استفاده میکنند.
آبگوشت زابلی یا همان آبگوشت سیستانی
حال که صحبت از آبگوشت به میان آمد، باید بدانید که اگر در استان سیستان و بلوچستان، آبگوشت سفارش دهید، طعم آن با آبگوشتهای تهرانی تفاوت دارد. در درجه اول اینکه در پخت آبگوشت زابلی، از انواع ادویه جات سنتی استفاده میشود که تفاوت زیادی با ادویه جات سایر شهرهای ایران دارند. در درجه دوم به جای نخود و لوبیا در این آبگوشت از لپه استفاده میشود! بیش از این در مورد آبگوشت زابلی توضیح نمیدهیم تا خودتان طعم آن را بچشید!
لنجو یا همان آبگوشت ماهی
حالا که صحبت از آبگوشت زابلی میان آمد، چه بهتر که در مورد یکی دیگر از بهترین غذاهای شرق ایران ، یعنی لنجو صحبت کنیم. این غذا همان آبگوشت محلی است که با ماهی تهیه میشود! شاید تعجب کنید اما باید بدانید که لنجو بسیار پرطرفدار و البته خوشمزه است. حتی اگر به غذاهای دریایی علاقه ندارید، حتما باید لنجو را بچشید. برای تهیه لنجو ابتدا ماهی را در نوعی دوغ محلی میپزند و به آن آچاره زابلی که یکی از ادویههای معروف زابلی است را اضافه میکنند. آچاره از ترکیب پیاز، زیره، تخم گشنیز و گندم به وجود میآید و غذا را پر عطر میکند.
خب دوستان عزیز و همراهان کایت، نظر شما در مورد بهترین غذاهای شرق ایران چیست؟ آیا شما نیز در شهر خود این غذاها را طبخ میکنید؟ آیا تا به حال تجربه میل کردن هیچ یک از این موارد را داشتهاید؟ اگر اینطور است، با ما در مورد طعم این غذاها صحبت کنید. از نظر شما جای کدام غذا در این لیست خالی است؟ به ما کمک کنید تا با تجربیات و نظرات شما عزیزان، این لیست را کامل کنیم. فراموش نکنید که ما بیصبرانه منتظر نظرات شما عزیزان همراه هستیم. پس ما را بیش از این منتظر نگذارید!
تور جامجهانی 2022 قطر
امتیاز و نظرات
نظر، تجربه و سوال خود را با ما در ارتباط بگذارید