شیرینی‌های معروف ایرانی | معرفی 33 شیرینی محلی خوشمزه و معروف ایران
ضحا اکبری 1403/02/24 0 نظر زمان تقریبی مطالعه دقیقه

ایران کشوری است که اقوام مختلفی در آن زندگی می‌کنند، در فرهنگ این اقوام، نان‌ها و شیرینی‌های محلی جایگاه ویژه‌ای دارند، به طوری که از این شیرینی‌ها برای پذیرایی در مراسم‌های مهم مثل نوروز، یلدا، بله برون و عروسی استفاده می‌شود. در بیشتر این شیرینی‌ها مواد پرخاصیتی همچون گردو و تخم مرغ وجود دارد که علاوه بر طعم عالی، خواص بسیاری هم به آن‌ها بخشیده‌اند. در این مقاله قصد داریم تعدادی از شیرینی‌های محلی و معروف نقاط مختلف ایران را به شما معرفی کرده و شما را با زادگاه و نحوه‌‌ی پخت آن‌ها آشنا کنیم، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

  1. شیرینی کُرکی اصفهان

شیرینی کرکی نوعی شیرینی محلی در شهر نائین استان اصفهان است که در خانواده‌ی شیرینی نخودچی قرار می‌گیرد، این شیرینی از ترکیب آرد نخودچی، آرد گندم، آرد برنج، پودر قند، روغن محلی، تخم خرفه، کنجد و وانیل به دست می‌آید.

  1. پولکی اصفهان

پولکی شیرینی معروف دیگر اصفهان است که از ترکیب آب، شکر و سرکه‌ی سفید به دست می‌آید، این مواد را با هم مخلوط کرده روی حرارت می‌گذارند تا طلایی شود، سپس به صورت لایه‌ی نازکی روی سینی پهن می‌کنند، وقتی خشک شد پولکی آماده است. پولکی انواع مختلفی همچون لیمویی، کنجدی، نارگیلی و... دارد.

  1. گز اصفهان

گز، معروف‌ترین شیرینی و سوغات اصفهان است که در تمام دنیا آن را می‌شناسند، این شیرینی خوشمزه نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان طرفدار دارد. مواد لازم برای تهیه‌ی گز عبارتند از: سفیده‌ی تخم مرغ، شکر، مغزیجات، گلاب، هل و عصاره‌ی گزانگبین، گز انواع مختلفی مانند گز آردی، گز خرمایی، گز شکلاتی، سوهان گزی و... دارد. شما می‌توانید سوغات اصفهان را در مقاله‌ی سوغات اصفهان بیشتر بشناسید.

شیرینی های ایرانی 1

  1. لوز تبریز

لوز از شیرینی‌های معروف و مخصوص تبریز است که پای ثابت مراسم‌های شادی می‌باشد، این شیرینی از شکر، پودر قند، پودر بادام، زعفران و آب تشکیل می‌شود.

  1. نوقای تبریز

نوقا یکی از معروف‌ترین شیرینی‌های تبریز است، این شیرینی که در مراسم‌های شادی از آن استفاده می‌شود، از ترکیب موادی نظیر سفیده‌ی تخم مرغ، شکر، گردو، عسل، نان میکادو و وانیل تهیه می‌شود. اضافه کردن آجیل‌های مختلف به نوقا، انواع مختلفی از آن را به دست می‌دهد.

  1. ریس تبریز

ریس، اریس یا شیرینی دانه تسبیحی یکی دیگر از شیرینی‌های محبوب تبریز است که در انواع شیری، ترد، دانه تسبیحی و کاکائویی تولید می‌شود. شیر، شکر، کاکائو، پسته و وانیل مواد تشکیل دهنده‌ی ریس هستند. در مقاله‌ی سوغات تبریز تعدادی از سوغات معروف این شهر را معرفی کرده‌ایم.

شیرینی های ایرانی 2

  1. کماج همدان

معروف‌ترین شیرینی همدان کماج است که در دو نوع ساده و مغزدار وجود دارد، این شیرینی از آرد، تخم مرغ، شیر، شکر، گردو، گلاب، هل و پودر دارچین تشکیل می‌شود.

  1. نان چای همدان

نان چای از شیرینی‌های معروفی است که از تخم مرغ، آرد، ماست، کره و پودر قند تهیه شده و به دلیل قند کمی که دارد به جای قند در کنار چای استفاده می‌شود.

  1. صنل همدان

صنل نهاوند یکی از شیرینی‌های معروف استان همدان و ایران است که از بیسکوییت، آرد بوداده، شکر، جوز، زنجبیل و دارچین تشکیل شده و بسیار مقوی می‌باشد. اگر تمایل دارید با سوغات همدان آشنا شوید می‌توانید مطلب سوغات همدان را در سایت ما بخوانید.

شیرینی های ایرانی 3

  1. نان برنجی کرمانشاه

احتمالا نان برنجی معروف‌ترین شیرینی کرمانشاه است که عطر و طعمی خاطره انگیز دارد، این شیرینی از برنج، روغن کرمانشاهی، شکر، سیاهدانه، تخم خرفه، گلاب و زعفران تهیه می‌شود.

  1. کاک کرمانشاه

کاک کرمانشاه واقعا خوشمزه است، این شیرینی معروف از لایه‌های نازک خمیر درست شده و مواد تشکیل دهنده‌ی آن آرد گندم، تخم مرغ، روغن، پودر پسته، پودر نارگیل، خلال بادام و آب هستند. کاک در فهرست میراث معنوی ایران قرار گرفته است.

  1. بژی برساق کرمانشاه

بژی برساق از شیرینی‌های بسیار قدیمی کرمانشاه است که هم به عنوان شیرینی و هم به عنوان نان در وعده‌ی صبحانه استفاده می‌شود، مواد تشکیل دهنده‌ی بژی برساق عبارتند از: آرد، روغن کرمانشاهی، رازیانه، زعفران، شیر، شکر و زیره.

شیرینی های ایرانی 4

  1. قرابیه‌ی اردبیل

قرابیه معروف‌ترین و شاید گران‌ترین شیرینی اردبیل است که بیشتر در مجالس این شهر کاربرد دارد، این شیرینی طعم بسیار لذیذی دارد و از سفیده‌ی تخم مرغ، بادام، پسته و شکر در آن استفاده شده است.

  1. بالاتماز اردبیل

بالاتماز شیرینی معروف استان اردبیل است که بیشتر در شهر خلخال تولید می‌شود، آرد، ماست، مغز گردو، عسل، پودر دارچین و میخک، ترکیبات این شیرینی را تشکیل می‌دهند.

  1. قند چورکی اردبیل

قند چورکی شیرینی معروف خلخال در استان اردبیل است که از آرد برنج، تخم مرغ، روغن، زنجبیل، هل، وانیل و پودر قند تشکیل شده است. قند چورکی بیشتر در عید فطر استفاده شده و طعمی شبیه نان برنجی دارد. با مطالعه‌ی مطلب سوغات اردبیل با تعدادی از سوغات معروف این استان آشنا خواهید شد.

شیریی های ایرانی 5

  1. رنگینک هرمزگان

رنگینک دسری است که می‌توان آن را نوعی شیرینی در نظر گرفت، این شیرینی از آرد، خرما، روغن و خاک قند تشکیل شده و طعمی بسیار لذیذ دارد.

  1. مالوکی هرمزگان

شیرینی مالوکی در واقع از خمیری متشکل از آرد، تخم مرغ، ماست و پودر قند تشکیل شده که آن را به صورت توپ توپی درآورده و در روغن داغ سرخ می‌کنند، این شیرینی پس از غلتاندن در شکر آماده‌ی سرو می‌شود.

  1. لگیمات هرمزگان

لگیمات نوعی شیرینی متعلق به کشور کویت است که از سال‌های دور در شهرهای مختلف استان هرمزگان طبخ می‌شود، این شیرینی از آرد برنج، آرد سفید، تخم مرغ، مخمر و بیکینگ پودر تشکیل شده است. این مواد را باهم ترکیب کرده پس از استراحت در روغن داغ سرخ می‌کنند و در پایان آن را درون شیره‌ی خرما یا عسل می‌غلتانند.


شیرینی های ایرانی 6

  1. کماج بوشهر

کماج بوشهری نوعی شیرینی در این شهر است که از ترکیب آرد، تخم مرغ، خمیرمایه، شکر، روغن و آب تشکیل شده و در واقع نانی حجیم به شمار می‌رود.

  1. نان گرده‌ی بوشهر

ماده‌ی اصلی در تهیه‌ی نان گرده خرماست، برای درست کردن این نان، خرما را خیسانده به شیره تبدیل و سپس با آن خمیر نان را آماده می‌کنند، این شیرینی در واقع نانی روستایی و بسیار خوش طعم است.

  1. مسقطی بوشهر

بوشهر مانند خیلی از شهرهای ایران مسقطی دارد، مسقطی این شهر از نشاسته، شکر، گلاب، زعفران، کره، هل و آب تشکیل شده، این مواد با هم ترکیب شده و در یخچال قرار می‌گیرند تا مسقطی خودش را بگیرد. در نهایت آن را به شکل دلخواه (لوزی، مربع یا...) برش می‌دهند.

شیرینی های ایرانی 7

  1. کلیچه‌ی خوزستان

کلیچه نوعی شیرینی مغزدار جنوبی است که برای تهیه‌ی خمیر آن از آرد، شکر، روغن جامد، ماست، بیکینگ پودر، کره، پودر هل، تخم گشنیز، وانیل و آب استفاده می‌شود. مواد داخلی این کلیچه‌ی خوشمزه را خرما، شکر، پودر نارگیل، کنجد بوداده، دارچین، گردو، کره و گلاب تشکیل می‌دهند.

  1. لوز کنجدی خوزستان

لوز کنجدی از شیرینی‌های بسیار خوشمزه و مغذی خوزستان است که در شهر دزفول تهیه می‌شود، این شیرینی در پذیرایی شب عید استفاده شده و کنجد، خلال پسته، خلال بادام و شهد عسل ترکیبات آن را تشکیل می‌دهند.

  1. کلوچه‌ی شوشتری خوزستان

کلوچه‌ی شوشتری یکی از شیرینی‌های استان خوزستان و از سوغات شوشتر است که بسیار خوشمزه بوده و طعمی عالی دارد. این شیرینی از آرد، شکر، روغن، مخمر فوری، بیکینگ پودر، زعفران، نمک و کنجد فراوان تشکیل شده است.

شیرینی های ایرانی 8

  1. قطاب یزد

قطاب یزد معروف‌ترین شیرینی یزد و سوغات محبوب این شهر است که آرد گندم، ماست و زرده‌ی تخم مرغ مواد لایه‌ی بیرونی و پودر قند، هل و پودر بادام مواد لایه‌ی درونی آن را تشکیل می‌دهند.

  1. پشمک یزد

پشمک نوعی شیرین قدیمی یزدی است که از ترکیب شکر و آب و قوام آوردن آن به دست می‌‌آید، این شیرینی انواع مختلفی دارد که پشمک کاکائویی، پشمک وانیلی، پشمک توت فرنگی، پشمک پرتقالی و پشمک زعفرانی از جمله‌ی آن‌ها هستند.

  1. کیک یزدی

کیک یزدی از شیرینی‌های معروف یزد است که امروزه در بیشتر شهرهای ایران تهیه می‌شود، این شیرینی که بیشتر در مراسم‌های مذهبی از آن استفاده می‌شود از موادی همچون آرد، شکر، تخم مرغ، بیکینگ پودر، جوش شیرین، ماست، روغن جامد و هل تشکیل می‌شود. سوغات جذاب یزد را در مطلب سوغات یزد بیشتر بشناسید.

شیرینی های ایرانی 9

  1. آب دندون مازندران

معروف‌ترین شیرینی استان مازندران، شیرینی آب دندون یا باب دندون است که برای تهیه‌ی آن موادی مانند آرد قنادی، آرد برنج، زرده‌ی تخم مرغ، روغن صاف، وانیل، بیکینگ پودر، پودر قند و پودر هل به کار می‌رود. شیرینی آب دندون به نان برنجی کرمانشاه شباهت بسیاری دارد و از دیرباز در مراسم عروسی یا به هنگام بردن خریدهای عروس برای او استفاده می‌شده است، هنوز هم برخی این سنت را انجام می‌دهند.

  1. پشت زیک مازندران

زیک نام پرنده‌ای کوچک شبیه گنجشک است که زیر بال‌های آن قرمز می‌باشد، نام پشت زیک از این پرنده گرفته شده است. پشت زیک را با کنجد، شکر، گردو، بادام، زعفران و هل تهیه کرده و در مراسم‌های مختلف خصوصا شب یلدا از آن استفاده می‌کنند.

  1. آغوزنون یا آغوزکنای مازندران

آغوزنون از شیرینی‌های محلی مازندران است که از ترکیب آرد، شکر و گردو تشکیل می‌شود، این شیرینی به نوعی شبیه شیرینی گردویی بوده و از گذشته‌های دور در شهرهای مختلف این استان طبخ می‌شده است.


شیرینی های ایرانی 10

  1. شیرینی اتابکی قزوین

از شیرینی اتابکی به خاطر ظاهر زیبا و جذابش، برای پذیرایی در مراسم‌های مهم و شاد استفاده می‌شود، این شیرینی از آرد سفید، آرد برنج، پودر قند، روغن جامد و زرده‌ی تخم مرغ تشکیل شده است. شیرینی اتابکی بسته به طعم دهنده‌ای که به آن اضافه می‌شود به انواع زعفرانی، وانیلی، کاکائویی و هل دار تقسیم می‌شود.

  1. شیرینی پادرازی قزوین

شیرینی پادرازی از شیرینی‌های مخصوص قزوین است که طعم زنجبیل در آن غالب می‌باشد، این شیرینی از آرد گندم، آرد برنج، روغن، پودر قند، عسل، زعفران، زنجبیل، هل و کنجد تشکیل شده است.

  1. باقلوای پرچمی قزوین

باقلوای پرچمی یا 3 رنگ قزوین، از شیرینی‌های گران قیمت و سوغات محبوب این شهر به شمار می‌رود، این شیرینی از آرد، روغن جامد، گلاب، هل، قند زعفران، قند پسته و قند بادام تشکیل شده و علاوه بر ظاهر جذاب، طعم بی نظیری هم دارد. در مطلب سوغات قزوین فهرستی از معروف‌ترین سوغات این شهر آمده است.

شیرینی های ایرانی 11

در این مقاله تعدادی از معروف‌ترین شیرینی‌های شهرهای مختلف ایران را به شما معرفی کرده و توضیح کوچکی در مورد هر یک ارائه دادیم، ایران کشوری با اقوام گوناگون و فرهنگ‌های متعدد است، هر یک از این اقوام شیرینی‌های محلی خاص خود را دارند که به نوبه‌ی خود بسیار خوشمزه و پرخاصیت است. چشیدن طعم بی نظیر این نان‌ها و شیرینی‌های خوشمزه، یکی از بخش‌های جذاب سفر به هر شهری در ایران است که هم می‌توانید آن را در خود آن شهر میل کنید و هم می‌توانید به عنوان سوغات به شهر خود ببرید ،  ممنون که تا انتهای مقاله همراه کایت بوده اید.

تورهای اقساطی کایت

تور جام‌جهانی 2022 قطر

امتیاز و نظرات

هنوز امتیازی ثبت نشده است.

نظر، تجربه و سوال خود را بنویسید.

با ثبت نظر خود در مورد این تور، به دیگر مسافران برای داشتن تجربه بهتر کمک کنید.

امتیاز و نظرات

هنوز امتیازی ثبت نشده است.
بستن

نظر، تجربه و سوال خود را با ما در ارتباط بگذارید