بهترین غذاهای غرب ایران | بهترین غذای ایرانی استانهای غربی
علیرضا مشرقی 1399/6/11 3608 بازدید 0 نظر



قطعا هر کشور، هر منطقه و هر قومی، فرهنگ، آداب و رسوم و البته غذاهای منحصر به فرد خود را دارد. در بین کشورهای مختلف جهان، برخی از کشورها همانند ایران که دیرینه تاریخی زیادی دارند، دارای فرهنگ و آداب و رسوم خاصی هستند. در مورد ایران این مساله کاملا مشهود است و همانطور که می‌دانید، در گوشه گوشه کشورمان، می‌توانیم شاهد یک فرهنگ و آداب رسوم خاص باشیم. هر یک از استان‌های ایران، دارای سنت و البته غذای مخصوص به خود هستند که با ذائقه، فرهنگ و نوع زندگی آنها ارتباط مستقیم دارد. شاید شما تا کنون حتی نام برخی از غذاهایی که در ایران مرسوم هستند را نشنیده باشید، به همین خاطر در این مقاله قصد داریم تا شما را با برخی از غذاهای سنتی ایران آشنا کنیم. غذاهای سنتی استان‌های مختلف ایران آنقدر متنوع و مختلف هستند که در این مقاله تنها می‌خواهیم بهترین غذاهای غرب ایران را به تفکیک استان به شما عزیزان معرفی کنیم. پس با ما همراه باشید تا بهترین غذاهای غرب ایران را بشناسید.

معرفی بهترین غذاهای غرب ایران

همانطور که می‌دانید، در هر گوشه از ایران، غذای سنتی خاصی وجود دارد که چشیدن آنها خالی از لطف نیست. در حقیقت هنگام سفر، باید تلاش کنید تا با فرهنگ، سنت و آداب و رسوم مردم همان منطقه یکی شوید و آنها را بهتر بشناسید و یکی از روش‌های شناخت فرهنگ مردم یک منطقه، چشیدن طعم غذاهای سنتی آنهاست. پس در این قسمت با کایت همراه شوید تا بهترین غذاهای غرب ایران را بشناسید.

بهترین غذاهای آذربایجان غربی

  • دلمه برگ مو

شاید بتوانید دلمه برگ مو را در اکثر نقاط ایران پیدا کنید. این غذای خوشمزه از برنج، گوشت تازه، تره، لپه، انواع ادویه جات، سبزیجات معطر و ماست تهیه می‌شود به طوری که همه این مواد لای برگ مو پیچیده می‌شوند. اما آذری زبان‌های آذربایجان غربی در زمینه طبخ دلمه برگ مو، دستی بر آتش دارند و گویا یکی از بهترین دلمه‌های برگ مو ایران را درست می‌کنند. پس اگر راهی آذربایجان غربی شدید، حتما طعم دلمه برگ مو آنها را بچشید.

  • گیزاتما

گیزاتما یکی از غذاهای بسیار ساده مردم ارومیه است که خودشان حداقل یک بار در هفته آن را طبخ و نوش جان می‌کنند. در طبخ این غذا از بادمجان، کدو، سیب زمینی، سیر، گوجه فرنگی و برخی مواقع هویج استفاده می‌شود. تمامی مواد ذکر شده به صورت جداگانه سرخ می‌شوند و نهایتا داخل سس مخصوص، مخلوط می‌شوند. این غذا کاملا از سبزیجات تهیه می‌شود و برای کسانی که رژیم گیاه خواری دارند نیز مناسب است.

  • کوفته مرغ

همه ما مردم تبریز و آذربایجان را به کوفته تبریزی می‌شناسیم اما بد نیست بدانید که در برخی قسمت‌های آذربایجان غربی، کوفته مرغ با دستور خاصی طبخ می‌شود. برای تهیه این نوع کوفته، از گوشت فیله مرغ، لپه، ادویه، سبزی شامل مرزه و تره، گردو، آرد و پیاز داغ استفاده می‌شود و طعم بسیار لذیذی دارد.

  • لوزانک یا همان باستیخ

لوزانک یکی از دسرهای بسیار خوشمزه ارومیه محسوب می‌شود که بسیار مقوی و سالم است. برای تهیه این دسر خوشمزه، از شیره انگور، نشاسته، گلاب، هل و مغز گردو استفاده می‌شود.

  • یتیمچه

یتیمچه را می‌توان یکی از غذاهای سنتی ایران دانست که در اکثر استان‌های کشور طبخ می‌شود اما نکته جالب توجه اینجاست که یتیمچه هر استان با استان دیگر تا حدودی تفاوت دارد. یتیمچه سنتی مردم ارومیه که از گوجه فرنگی، بادمجان و پیاز تهیه می‌شود، بسیار لذیذ است و در برخی از رستوران‌های سنتی نیز طبخ می‌شود.

  • آش دوغ

آش دوغ را قطعا باید جزء بهترین غذاهای مردم ارومیه به شمار ‌آوریم که در تمام ایران شهره خاص و عام است. طعم این آش بسیار منحصر به فرد بوده و با تمامی آش‌های دیگر تفاوت دارد. آش دوغ در بسیاری از نقاط ایران طبخ و سرو می‌شود و همه این را می‌دانند که اصالت آش دوغ به آذربایجان غربی و مخصوصا مردمان عزیز ارومیه باز می‌گردد. برای طبخ این آش از نخود، جعفری، تره، دوغ، برنج و سیر استفاده می‌کنند.

  • تورشولی آش یا همان یرتخلی یا همان آش کلم

در کنار آش دوغ که شهرت بسیار زیادی در ایران پیدا کرده است، نوعی آش  سنتی در خطه آذربایجان غربی وجود دارد که آن را به نام آش کلم یا همان یرتخلی می‌شناسند. طعم آش کلم بسیار منحصر به فرد است و قدرت چشایی شما را به چالش می‌کشد. برای طبخ این آش دو دستور مختلف وجود دارد. برخی افراد آن را با سماق و برخی دیگر آن را با آبغوره می‌پزند اما در هر دو روش پخت از برنج، بلغور، برگ کلم، پیاز، رب گوجه فرنگی و نعناع خشک استفاده می‌شود.  

  • شورجه ارومیه

شورجه یکی از غذاهای سنتی ارومیه محسوب می‌شود و جزء غذاهای سبک به شمار می‌آید و معمولا آن را به عنوان پیش غذا سرو می‌کنند. البته برخی افراد آن را به عنوان وعده شام نوش جان می‌کنند تا شب را سبک بخوابند. برای طبخ این غذا، از ماست سفت یا همان ماست چکیده، پیاز داغ، تخم مرغ، گوشت و نشاسته ذرت استفاده می‌شود. این غذا را هم می‌توان با برنج و هم با نان مصرف کرد.

  • ارومیه خورش

همانطور که از نام این غذا مشخص است، ارومیه خورش نوعی خورش مخصوص مردم ارومیه محسوب می‌شود که در میان خودشان شهرت و البته محبوبیت بسیار زیادی دارد. ظاهر این خورش ترکیبی از قیمه و خوراک لوبیا است و طعم بسیار خوشمزه‌ای دارد. طعم این خورش را می‌توان شبیه به خوراک لوبیا با گوشت و بادمجان دانست زیرا در تهیه آن از گوشت، پیاز، بادمجان، گوجه فرنگی، غوره و انواع ادویه جات استفاده می‌شود. ارومیه خورش در اکثر رستوران‌های ارومیه سرو می‌شود و بهتر است حداقل یک بار طعم عالی آن را بچشید.

  • یارما شورباسی یا سوپ بلغور

بسیاری از ما شاید بارها و بارها انواع سوپ را چشیده باشیم. اما یارما شورباسی یا همان سوپ بلغور ارومیه، یکی از غذاهای سنتی منطقه آذربایجان غربی به حساب می‌آید که البته تفاوت زیادی با سوپ‌های معمولی ندارد اما اگر کمی قدرت چشایی دقیقی داشته باشید، متوجه تفاوت طعم آن با سایر سوپ‌های بلغور خواهید شد و می‌بینید که بیشتر به خوراک لوبیا یا چیزی مثل آن شباهت دارد!  برای طبخ این سوپ از سیب زمینی، پیاز، بلغور، لوبیا قرمز، نخود، مرزه و گوجه فرنگی استفاده می‌شود، پس آماده چشیدن طعمی جدید و البته عجیب باشید!

  • گوزلمه

گوزلمه یکی از معروف‌ترین غذاهای ارومیه و البته از بهترین غذاهای غرب ایران به شمار می‌آید. جالب است بدانید که گوزلمه در زبان ترکی به معنای "منتظر نشو" است و نام این غذاها هم بسیار هوشمندانه و زیرکانه انتخاب شده زیرا برای طبخ آن اصلا نیاز به زمان زیادی نیست و بسیار زود حاضر می‌شود! برای تهیه این غذا ابتدا تخم مرغ را همانند نیمرو سرخ می‌کنیم و سپس ماست را در ماهی تابه‌ای دیگر به همراه آب به مدت 5 الی 10 دقیقه هم می‌زنیم. سپس ماست و تخم مرغ را در یک کاسه روی هم می‌ریزیم و به آن سیر و برخی سبزیجات را اضافه می‌کنیم! بسیاری از مردم ارومیه این غذا را به عنوان پیش غذا یا حتی صبحانه میل می‌کنند. پس حتما از تست کردن طعم آن غافل نشوید!

بهترین غذاهای آذربایجان غربی

بهترین غذاهای کردستان

  • ساوار

ساوار یکی از غذاهای سنتی مردم کردستان به حساب می‌آید که در طبخ آن از آرد استفاده می‌شود و می‌توان آن را نوعی نان دانست که به صورت خشک و همراه کره پخته می‌شود. طعم این غذا بسیار لذیذ است و بسیاری از مردم آن را به عنوان میان وعده میل می‌کنند.

  • هتیمچه

هتیمچه یکی از غذاهای سنتی مردم کردستان محسوب می‌شود که متاسفانه این روزها با امروزی شدن زندگی‌ها، از منوی غذایی مردم حذف شده اما خوشبختانه هنوز بسیاری از رستوران‌های سنتی، نام آن را در منوی غذاهای خود زنده نگه داشته‌اند. برای طبخ هتیمچه از گوشت تازه گوسفندی، حبوبات و سبزی استفاده می‌شود و بسیار سنگین و مقوی و البته خوشمزه است.

  • دلمه برگ مو

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، دلمه برگ مو متعلق به تمام ایران است و در جای جای کشور آن را به نحوی یکسان طبخ می‌کنند. اما دلمه برگ مو کردستان نیز همانند دلمه برگ آذربایجان غربی بسیار لذیذ و خوشمزه است و پیشنهاد می‌کنیم که حتما در کردستان یک بار دلمه برگ مو را بچشید.

  • رشته رون

شاید باور نکنید اما رشته رون نوعی غذای کردی است که برای تهیه آن ابتدا نوعی رشته خاص را سرخ می‌کنند و آن را درون دوغ محلی می‌پزند! طعم این غذای محلی بسیار عجیب است و البته خاصیت‌های فراوانی برای بدن دارد. پس حتما حداقل یک بار این غذا را بچشید.

  • ماهی کباب

ماهی کباب شاید غذای خاص یک منطقه نباشد اما هر استان نوع خاصی از ماهی را دارد و به روشی منحصر به فرد آن را طبخ می‌کند. شاید همه ما حداقل یک بار طعم ماهی شمال یا جنوب را چشیده باشیم اما بد نیست بدانید که در کنار دریاچه زریوار که در دو کیلومتری مریوان قرار دارد، ماهی‌های بی‌نظیری زندگی می‌کنند که طعم بسیار منحصر به فرد و خاصی دارند.

  • کباب کردی

کباب کردی یکی از محبوب‌ترین غذاهای مردم کردستان محسوب می‌شود و تقریبا می‌توان گفت که در این منطقه جشن و پایکوبی بدون کباب کردی اصلا معنا ندارد! برای طبخ این کباب، حتما باید از گوشت بره تازه استفاده شود. گوشت بره را به روشی خاص با ترکیب دنبه به سیخ می‌کشند و نوش جان می‌کنند. این غذا بسیار لذیذ، مقوی و بی نهایت خوشمزه است.

  • آش گزنه

تقریبا همه ما گیاه گزنه را می‌شناسیم. گیاهی که به محض تماس با دست، ایجاد سوزش عجیبی می‌کند اما برای سلامتی بسیار مفید است و می‌تواند قند خون را کاهش دهد. مردم کردستان با این گیاه آشی خوشمزه می‌پزند و مقداری پونه، کاکوتی، گندم، جو و دوغ به آن اضافه می‌کنند. آش گزنه طعمی بسیار عجیب و به یاد ماندنی دارد که حتما باید آن را بچشید.

بهترین غذاهای کرمانشاه

  • خورش خلال کرمانشاه

خورش خلال کرمانشاه را قطعا باید بهترین و البته معروف‌ترین غذای کرمانشاه دانست. برای طبخ این غذای خوشمزه، لذیذ و البته لاکچری! از گوشت، خلال بادام، رب گوجه فرنگی، زرشک، کره، زعفران، گلاب، پیاز و چوب دارچین استفاده می‌کنند. خورش خلال بسیار مقوی، خوشمزه و گران قیمت است و تقریبا با هر ذائقه‌ای سازگاری دارد و کمتر کسی پیدا می‌شود که مست عطر و طعم آن نشود! البته لازم به ذکر است که این غذا شباهت زیادی به قیمه نثار مردم قزوین دارد.

بهترین غذاهای غرب ایران

  • کوفته کرمانشاهی یا همان هلو کباب

در درجه اول باید بگوییم که در طبخ این کوفته خوشمزه، اصلا خبری از هلو نیست و احتمالا دلیل این نامگذاری، شکل گرد و کوچک آن است! در این کوفته لذیذ که طعمی بسیار عجیب و خوشمزه دارد، از کشمش، گردو، لپه، گوشت، سیب زمینی نیم پز، تخم مرغ، روغن، آبلیمو، شکر و پیاز داغ استفاده می‌شود البته باید بگوییم که بهتر است در خانه تلاش نکنید تا این طعم سنتی را به وجود بیاورید. زیرا این کوفته یک دستور سری دارد که تنها مردم محلی کردستان آن را می‌دانند!

  • کوفته نخود

کوفته را می‌توان جزء بهترین غذاهای غرب ایران دانست و استان‌های مختلف آن را به روش‌های متفاوت و البته با مواد اولیه مختلفی تهیه می‌کنند. کوفته نخود از گوشت چرخ کرده، نخود پخته، مغز گردو، پیاز، آرد، نعناع، جعفری و ترخون تهیه می‌شود و طعم بسیار لذیذی دارد. البته فراموش نکنید که کوفته نخود کرمانشاهی فوق العاده مقوی است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک شایان توجهی می‌کند.

بهترین غذاهای مردم خوزستان

  • امگشت

امگشت یکی از بهترین غذاهای سنتی مردم عزیز خوزستان به حساب می‌آید که از ترکیب برنج و ماهی خوشمزه قباد تهیه می‌شود. برای تهیه این غذا ابتدا برنج را می‌پزند و با سبزی پلویی یا شوید ترکیب می‌کنند. در یک ماهی تابه ماهی را سرخ کرده و آن را لا به لای برنج می‌ریزند و همراه برنج دم می‌کنند.

  • آش ارده خوزستان

آش ارده هیچ شباهتی به نام آن ندارد! یعنی بر خلاف آنکه شاید یک آش نخودی رنگ را در ذهن خود تصور کنید، باید بدانید که آش ارده نوعی پلو است که با ارده و ماش پخته می‌شود و بسیار مقوی است. برای تهیه این غذا ابتدا باید ماش را بپزید و لا به لای برنج دم کنید و در نهایت روی آن ارده دزفولی بریزید. کنار این غذا کاهو، تربچه و ترشی نیز سرو می‌شود.

  • قلیه ماهی

قلیه ماهی یکی از خورش‌های بسیار خوشمزه مردم جنوب است که در اکثر شهرهای خوزستان سرو می‌شود. برای طبخ این غذا، از انواع ماهی‌های خوشمزه جنوب مثل شوریده، سنگسر، شیر، میش ماهی یا هامور استفاده می‌کنند. این خورش طعمی بسیار معطر، خوشمزه و عجیب دارد و زمانی که یک قاشق از آن را همراه برنج نوش جان می‌کنید، هزاران طعم را روی زبان خود احساس خواهید کرد. قلیه ماهی یکی از غذاهایی است که در سفر به استان خوزستان حتما باید طعم آن را بچشید.

بهترین غذاهای غرب ایران

خب دوستان عزیز و همراهان کایت، نظر شما در مورد بهترین غذاهای غرب ایران چیست؟ به نظر شما کدام غذا از این لیست جا مانده؟ اصلا طعم کدام غذا را تا به حال چشیده‌اید و نظرتان در مورد آن چیست؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا این لیست خوشمزه را همراه هم کامل کنیم! فراموش نکنید که ما بی‌صبرانه منتظر دیدن نظرات شما عزیزان همراه هستیم. پس ما را بیش از این منتظر نگذارید!

نظر، تجربه و سوال خود را با ما در ارتباط بگذارید

اطلاعات زیر را پر کنید