لیست مطالب
- کوشاری (koshary)
- کِبدا (kebda)
- شاکشوکا (shakshoka)
- مولوخیا (molokhia)
- فَته (fateh)
- هِمام ماهشی (hemam mahshy)
- بابا غانوج (ghanouj baba)
- ماهشی (mahshy)
- فلافل (falafel)
- گِبنا (gebna)
- سَماک (samak)
- کُنافه (konafa)
- شاورما (shaverma)
- عکاوی (akavy)
- طَرب (tarb)
- هاواوشی (havawshy)
- فسیخ (fesikh)
- حلبسه (halabse)
- فول مِدَمِس (ful medames)
- مامبر (momber)
معمولا با شنیدن نام مصر به یاد اهرام ثلاثه و فراعنهی این کشور میفتیم، اما آیا تا بحال در مورد غذاهای مصری فکر کردهاید؟ آیا میدانید که این کشور چه غذاهای معروف و خوش طعمی دارد؟ آیا میدانید سبک غذایی مردمان مصر چگونه است و آنها در تهیهی این غذاها از چه موادی استفاده میکنند؟ در این مقاله قصد داریم تعدادی از بهترین و معروفترین غذاهای مصر را به شما معرفی کرده و در مورد مواد اولیه و طرز تهیهی هر یک صحبت کنیم، پیشنهاد میکنیم با ما تا انتهای این مطلب خوشمزه همراه باشید.
کوشاری (koshary)
کوشاری یکی از غذاهای محبوب مصریان است که میگویند در ابتدا به وسیلهی کارگران پاکستانی وارد این کشور شده است. این غذا که حالتی گیاهی دارد از ترکیب برنج، ورمیشل، عدس، نخود و پیاز سرخ شده با سس مخصوصی که دستور آن را خود مصریها دارند به وجود میآید. برخی کوشاری را با گوشت گاو یا گوسفند چرخ شده سرو میکنند که در این صورت این غذا حالت گیاهی خود را از دست داده و به غذای کاملی تبدیل میشود. کوشاری اگر به عنوان غذایی خیابانی سرو شود با سسی تند از گوجه فرنگی یا چیلی ترکیب میشود که آن را بسیار خوش طعمتر میکند، گاهی نیز صمغ مخصوصی به نام مصطکی به کوشاری اضافه میشود که ترکیب شگفت انگیزی به وجود میآورد.
کِبدا (kebda)
کبدا کبابی از گوشت گاو یا جگر مرغ است که تکه تکه و پخته شده و پس از تفتی کوتاه به شکل ساندویچ سرو میشود. کبدا میتواند غذای اصلی یا پیش غذا باشد و انواع مختلفی دارد. کبدای اسکندرانی یکی از انواع محبوب این غذاست که برای تهیهی آن گوشت یا جگر را با ادویههای تند طعمدار کرده و با ترشی، پنیر سرخ شده، نان بلادی، هوموس و تاهینی سرو میکنند.
مولوخیا نام گیاهی سبز رنگ و تلخ است که در شمال و شرق آفریقا، جنوب آسیا و خاورمیانه دیده شده و از آن در تهیهی غذایی با همین نام استفاده میشود. برای تهیهی این غذا گیاه مولوخیا را با گیاهان معطر و آب مرغ پخته، سیر، گشنیز و گوشت قرمز، گوشت خرگوش یا گوشت مرغ به آن اضافه کرده و در نهایت آن را با نان پیتا، برنج و لیمو ترش سرو میکنند.
شاکشوکا (shakshoka)
شاکشوکا در واقع یک صبحانهی لذیذ مصری است که به املت گوجه فرنگی ایرانی شباهت بسیاری دارد. برای تهیهی این غذا گوجه را با پیاز و ادویههای مختلف خصوصا فلفل پخته و پس از اینکه به سس گوجه تبدیل شد، تخم مرغ را به آن اضافه میکنند. شاکشوکا در مناطق مختلف با مواد گوناگونی طبخ میشود، برای مثال در تهیهی شاکشوکای نارنجی از کدو حلوایی و برای پخت شاکشوکای سبز از سبزیجاتی همچون اسفناج استفاده میکنند، در برخی مناطق نیز به شاکشوکا پنیر فتا میافزایند.
مولوخیا (molokhia)
مولوخیا نام گیاهی سبز رنگ و تلخ است که در شمال و شرق آفریقا، جنوب آسیا و خاورمیانه دیده شده و از آن در تهیهی غذایی با همین نام استفاده میشود. برای تهیهی این غذا گیاه مولوخیا را با گیاهان معطر و آب مرغ پخته، سیر، گشنیز و گوشت قرمز، گوشت خرگوش یا گوشت مرغ به آن اضافه کرده و در نهایت آن را با نان پیتا، برنج و لیمو ترش سرو میکنند.
فَته (fateh)
فته نوعی غذای پرطرفدار مصری است که اهالی این کشور آن را در جشنها و مناسبتهای شاد میپزند، مراسمهایی مثل جشن عروسی، جشن اولین بارداری، جشن تولد و خصوصا افطار ماه رمضان. گوشت پخته شده، برنج پخته و نوعی سوپ مخصوص، اجزای فته را تشکیل میدهند، این مواد با هم در یک ظرف گود سرو میشوند. برای تهیهی فته ابتدا گوشت گوسفند یا گوساله را با سیر، سرکه و سس گوجه فرنگی میپزند، نان پیتا را برش داده، سرخ کرده و در نهایت تمام مواد را با برنج پخته شده سرو میکنند.
هِمام ماهشی (hemam mahshy)
همام ماهشی یا ماهشی حمام یکی از قدیمیترین غذاهای سنتی مصر است که تقریبا در تمام آفریقا طبخ شده و طرفداران فراوانی دارد. این غذا در واقع پرندهای است که شکم آن را با مواد مختلف پر کرده و میپزند. این پرنده، نوعی کبوتر به نام اِسکوآبز است که آن را تمیز کرده اعضای داخلی بدنش را خارج و در آبلیمو و ادویهجات مختلف طعمدار میکنند. بعد برای مواد میانی آن، گندم سبز را که در آفتاب خشک شده میکوبند تا به بلغور گندم تبدیل شود که به آن فِریک میگویند، سپس آن را با دل و جگر کبوتر، پیاز، نعنا، جعفری، نمک و فلفل ترکیب کرده و درون شکم پرنده میریزند. بعد شکم کبوتر را دوخته و آن را در ظرفی با آب مرغ میپزند تا کاملا بریان شود.
بابا غانوج (ghanouj baba)
بابا غانوج یا بابا گانوش یکی دیگر از پیش غذاهای اصیل مصری است که در بیشتر کشورهای عربی مثل سوریه و اردن نیز طبخ میشود، این غذا به حُمُص بسیار شبیه است به همین دلیل آن را حمص بادمجان نیز مینامند. برای تهیهی بابا غانوج، ابتدا بادمجان را کبابی و سپس ساطوری کرده با آبلیمو، نمک و فلفل طعمدار میکنند، بعد این مواد را در ظرف سرو ریخته در میان آن حفرهی کوچکی ایجاد و آن را با روغن زیتون و جعفری تازهی خرد شده پر میکنند. در هنگام سرو، نان پیتا و سبزیجات خام در کنار ظرف بابا غانوج قرار میگیرد.
ماهشی (mahshy)
ماهشی دیگر غذای سنتی کشور مصر است که شبیه دلمه بوده و از سبزیجات و صیفیجات پر شده با مواد مختلف تهیه میشود. برای طبخ این غذا، درون صیفیجاتی مانند فلفل دلمهای، کدو سبز، گوجه فرنگی، برگ مو، برگ کلم، برگ کاهو و برگ شلغم را با موادی همچون برنج، گوشت چرخ شده و ادویه پر کرده و درون آب مرغ یا گوشت و سس گوجه میپزند. نوع دیگری از ماهشی هم درمصر وجود دارد که در آن مواد میانی دلمه را درون رودهی تمیز شدهی گاو یا گوسفند ریخته و در سس مخصوص میپزند.
فلافل (falafel)
فلافل را همه میشناسید، غذایی محبوب در سراسر جهان که در کشورهای عربی طرفدار بسیاری دارد. این غذا در بیشتر نقاط جهان از ترکیب نخود پخته شده با ادویه تهیه میشود، اما نوع مصری آن را با باقلای خشک، ادویه و سبزیجات معطر طبخ میکنند. فلافل مصری به دلیل وجود باقلا سبز رنگ است و در کنار ماست طعمدار، سس ارده، حمص و سبزیجات خام تازه سرو میشود.
گِبنا (gebna)
گبنا یک میان وعدهی محبوب و مغذی در مصر است که در دو نوع تابستانی و زمستانی تهیه میشود، این میان وعدهی خوشمزه از ترکیب پنیر خامهای با یک میوه تشکیل میشود که این میوه در تابستان هندوانه و در زمستان انار است. میگویند گبنا قدمت زیادی دارد و پیدایش آن به زمان فراعنه برمیگردد.
سَماک (samak)
سماک در زبان مصری به معنای ماهی است، از آنجا که این کشور به دریاهای سرخ و مدیترانه نزدیک است، غذاهای دریایی و خصوصا ماهی در آن طرفدار بسیاری دارد. در مصر ماهیهای مختلفی برای مراسمهای گوناگون طبخ میشود، که مهمترینِ آنها ماهی قزل آلا به شمار میرود.
کُنافه (konafa)
کنافه یکی از محبوبترین دسرها در تمام دنیاست که نوع عربی آن بسیار معروف است، این دسر خوشمزه در مصر به بهترین شکل و از خمیرهای بسیار بسیار نازک که در شربتی شیرین خوابانده شده تهیه میشوند. کنافه را با پودر پسته و سایر خشکبار تزئین میکنند، طعم این دسر در کنار یک چای گرم واقعا دلچسب و به یاد ماندنی است.
شاورما (shaverma)
شاورما نوعی غذای گوشتی محبوب است که در تمام کشورهای جهان طبخ میشود، این غذا در مصر طرفدار بسیاری دارد و از گوشت گاو، گوسفند، بز، بره، بوقلمون، مرغ یا ترکیبی از چند گوشت مختلف تهیه میشود. برای پخت شاورما ابتدا گوشت را یک تا دو روز قبل از کباب کردن با ترکیبی از سرکه، ماست و ادویه طعمدار کرده، سپس آن را به سیخی که در حال چرخیدن بر روی حرارت است میکشند. هنگامی که گوشتهای رویی میپزد آنها را با چاقو بریده و به صورت پرسی یا داخل نان پیتا به شکل ساندویچ سرو میکنند.
عکاوی (akavy)
عکاوی یعنی دم گاو سرخ شده، بله درست خواندید! در مصر دم گاو را قطعه قطعه کرده و با پیاز آنقدر سرخ میکنند تا پیاز حالت کاراملی پیدا کند. بعد به مواد هویج، گوجه فرنگی و سبزیجات دیگر اضافه کرده و اجازه میدهند تا آرام آرام بپزد و با خارج شدن عصارهی گوشت، به غذایی ژلاتینی و مقوی تبدیل شود. مصریها معمولا این غذا را با برنج یا نان پیتا و با دست بدون قاشق و چنگال میل میکنند.
طَرب (tarb)
طرب در واقع نوعی کوفته است که به شکل بیضی درست شده و در میان لایهی نازکی از چربی قرار میگیرد، این کوفته بسیار خوش طعم است و در مصر طرفداران فراوانی دارد. برای تهیهی طرب گوشت چرخ شده، پیاز و ادویه را به شکل بیضی درآورده و لایهی چربی را دورش میپیچند سپس آن را کباب میکنند، در پایان لایهی چربی به رنگ قهوهای زیبایی درمیآید. طرب با نان پیتا و انواع سالادها سرو میشود.
هاواوشی (havawshy)
هاواوشی یک ساندویچ گوشت است که چون در میان دو لایه از نان گرد قرار میگیرد به همبرگر شباهت بسیاری دارد. برای تهیهی این غذا گوشت چرخ شده، پیاز و ادویه را به همراه گوجه فرنگی پوره شده در میان دو نان کامل یا دو نصف نان قرار میدهند، برخی نیز مواد هاواوشی را در میان خمیر نان گذاشته و نان و مواد میانی را با هم میپزند. هاواوشی از غذاهای پرطرفدار مصری است که با سس ارده سرو میشود.
فسیخ (fesikh)
فسیخ یکی از عجیبترین غذاهای مصری است که از ماهی خامی که زیر آفتاب خشک شده باشد تشکیل شده است. تهیهی فسیخ کار سختی است و عدهی خاصی در مصر این کار را انجام میدهند که به آنها فساخانی میگویند و درست کردن فسیخ شغل خانوادگیاشان شده است. هنگامی که ماهی جلوی آفتاب کاملا خشک شد آن را در ظرفی چوبی که پر از آب نمک غلیظ است قرار داده و پس از چند هفته آن را با نان پیتا، لیمو و پیاز سرو میکنند. از آنجا که ممکن است فسیخ به صورت کامل و درست تهیه نشده باشد، مصرف آن خطرناک است اما کماکان مردم مصر به خوردن این غذا در بهار هر سال، علاقه دارند.
حلبسه (halabse)
حلبسه یک غذای مصری است که بیشتر به نوشیدنی شباهت دارد، این غذا شبیه سوپ است و از موادی مانند نخود پخته شده، پیاز، سیر، گوجه و مقدار بسیار زیادی ادویه خصوصا ادویهی تند تشکیل شده است. برای تهیهی حلبسه مواد آن را در آب پخته و در نهایت آن را در لیوان و در کنار لیمو سرو میکنند، در کنار ظرف سرو حلبسه یک نی برای نوشیدن آب نخود و یک قاشق برای خوردن سایر محتویات سوپ قرار داده میشود.
فول مِدَمِس (ful medames)
فول مدمس صبحانهای معروف در مصر است که آن را برای وعدهی افطار ماه رمضان نیز استفاده میکنند، این غذای خوشمزه از زمان فراعنه در مصر وجود داشته و امروزه در تمام آفریقا طرفداران خاص خود را دارد. فول مدمس از لوبیای خاصی شبیه باقلا، ادویه، آبلیمو و روغن زیتون تهیه میشود، در هنگام سرو غذا را درون ظرف ریخته، نان پیتا و تخم مرغ را کنار آن قرار داده و رویش را با گوجه فرنگی، پیاز، جعفری تازه و ترشی چغندر میپوشانند.
مامبر (momber)
مامبر یا فاوریق نام غذایی مصری است که از پر کردن رودهی گوسفند با مواد مختلف تشکیل میشود. برای تهیهی این غذا رودهی گوسفند را با موادی نظیر گوشت چرخ شده، پیاز، رب گوجه فرنگی، جعفری، زیره و کرهی قرمز پر کرده، سپس آن را در آب جوش پخته و در نهایت در روغن سرخ میکنند تا به رنگ طلایی دربیاید.
در این مقاله تعدادی از غذاهای معروف و محبوب مصری را به شما معرفی کرده، از مواد اولیهاشان گفتیم و طرز تهیهی آنها را بیان نمودیم، شاید غذاهای مصری چندان در سطح جهان شناخته شده نباشند اما با یک بار امتحان کردن آنها میشود مشتری پر و پا قرص این غذاهای خوش طعم شد.
تور جامجهانی 2022 قطر
امتیاز و نظرات
نظر، تجربه و سوال خود را با ما در ارتباط بگذارید