باغ اکبریه | آشنایی با باغ زیبای اکبریه در شهر بیرجند، آدرس و تصاویر
ضحا اکبری 1403/03/20 0 نظر زمان تقریبی مطالعه دقیقه

بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی و از شهرهای مهم این استان است که جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و تفریحی فراوانی دارد، این شهر از شهرهای تاریخی ایران به شمار می‌رود و آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده که برخی به بیش از هزار سال پیش تعلق دارند و برخی دیگر متعلق به تاریخ معاصر ایران هستند. در میان تمام این جاذبه‌های تاریخی، باغ اکبریه‌ی بیرجند همچون نگینی می‌درخشد، باغی زیبا با درختان بسیار و بنایی دیدنی که هوش از سر گردشگران می‌برد. در این مقاله قصد داریم به بیرجند سفر کرده و شما را با باغ زیبای اکبریه آشنا کنیم، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب جذاب با ما همراه باشید.

باغ اکبریه‌ی بیرجند

باغ اکبریه یکی از جاذبه‌های بسیار دیدنی بیرجند است که یادگاری از دوره‌ی قاجار می‌باشد، بنایی زیبا با معماری چشم نواز که آدمی را به دل تاریخ می‌برد. باغ اکبریه درختان بلند و سرسبزی دارد که در میان آن‌ها دو بنای دیدنی قرار گرفته، این مجموعه در سال 1378 در فهرست آثار ملی ایران و در سال 2011 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. برای بازدید از باغ اکبریه می‌توانید روزهای شنبه تا 5 شنبه از 7 و نیم صبح تا 2 و نیم بعدازظهر به این مکان بروید، قدم زدن در داخل باغ و تماشای ساختمان‌ها بدون هزینه است اما برای ورود به داخل بناها و بازدید از موزه‌ها باید بلیط تهیه کنید. در نزدیکی باغ اکبریه‌ی بیرجند جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بسیاری وجود دارد که از میان آن‌ها می‌توان به باغ عمارت رحیم آباد، آرامگاه حکیم نزاری، ارگ کلاه فرنگی، قلعه‌ی بیرجند و پارک جنگلی بیرجند اشاره کرد.

باغ اکبریه 1

علت نامگذاری باغ اکبریه

انتخاب نام اکبریه برای این باغ دلیل خاصی ندارد، غیر از اینکه باغ اکبریه در روستایی به همین نام واقع شده و نام باغ را از نام روستا وام گرفته‌اند.

باغ اکبریه 2

تاریخچه‌ی باغ اکبریه

باغ اکبریه در ابتدا متعلق به حشمت الدوله‌ی علم بوده، در اواخر دوره‌ی زندیه او ساختمان کوچکی در قسمت شرقی باغ بنا کرد، بعد از او این باغ به پسرش شوکت الملک می‌رسد، وی در اوایل دوره‌ی قاجار تصمیم می‌گیرد در این باغ عمارتی زیبا بنا و آن را به محلی برای رفت و آمد افراد سرشناس و مهم تبدیل کند. وظیفه‌ی ساخت عمارت بر عهده‌ی معماری قهار به نام استاد الله داد جعفری قرار می‌گیرد و او این کار را به بهترین شکل انجام می‌دهد. البته ساخت بنای باغ اکبریه سال‌های بسیاری طول می‌کشد، به طوری که بخشی از این باغ در زمان پهلوی ساخته می‌شود. بعد از شوکت الملک، باغ اکبریه به فرزند او اسدالله علم به ارث می‌رسد، او که از نزدیکان محمدرضا شاه بود از این باغ برای استراحت و پذیرایی از میهمانان مهمی چون شاه و همسرش فرح استفاده می‌کرد، او سال‌ها بعد تصمیم گرفت این مکان را به آستان قدس رضوی واگذار کند. باغ اکبریه چند سالی در اختیار این آستان بود تا اینکه در سال 1371 به سازمان میراث فرهنگی رسید، اکنون از ساختمان قدیمی مجموعه به عنوان موزه و کتابخانه و از عمارتی که در زمان پهلوی ساخته شده برای انجام امور اداری استفاده می‌شود.

باغ اکبریه 3

معماری باغ اکبریه

باغ اکبریه باغی بسیار زیبا با درختان فراوان سر به فلک کشیده است که حدود 45 هزار متر مربع مساحت دارد. این باغ دارای 2 ساختمان می‌باشد، ساختمانی قدیمی به نام عمارت حشمت الدوله و ساختمانی که در زمان پسر او از دوره‌ی قاجار تا پهلوی ساخته شده است. معماری عمارت باغ اکبریه از ترکیب دو نوع معماری اسلامی و روسی تشکیل شده است، ساختمانی 2 طبقه با نمای گچی، پنجره‌های طاقدار، اتاق‌های متعدد، ستون‌های آجری، آینه کاری‌های زیبا، گچبری‌های دیدنی و مقرنس کاری‌های جذاب. در داخل حیاط نیز باغچه‌های بزرگ پر از درخت و گل و جوی‌های کوچک آب قرار دارد.

باغ اکبریه 4

قسمت‌های مختلف باغ اکبریه

باغ اکبریه از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که در ادامه به توضیح مختصر هر یک می‌پردازیم:

عمارت حشمت الدوله: عمارت حشمت الدوله درواقع همان بنای قدیمی باغ اکبریه است که در شرقی‌ترین بخش باغ واقع شده و 2 طبقه دارد، طبقه‌ی اول دارای دالان‌ها و راهروهای زیادی است که از آن برای رفتن از باغ اصلی به اصطبل و باغ جنوبی استفاده می‌کردند. در طبقه‌ی دوم نیز اتاق‌های متعدد با درب و پنجره‌های چوبی وجود دارد و یک تراس زیبا در جلوی عمارت به چشم می‌خورد.

عمارت مرکزی: درست در مقابل عمارت حشمت الدوله یعنی در غربی‌ترین بخش باغ اکبریه، ساختمانی 2 طبقه وجود دارد که به دستور شوکت الملک برای برگزاری مهمانی‌های بزرگ و پذیرایی از میهمانان سرشناس ساخته شده است. این ساختمان نیز اتاق‌های زیادی دارد، نمای ساختمان آجری است و پنجره‌های چوبی زیبای آن، علاوه بر تامین نور اتاق‌ها، باعث جذابیت بیشتر بنا شده‌اند.

باغ شمالی: باغ شمالی در شمال باغ اکبریه قرار گرفته، کف آن سنگفرش است و باغچه‌هایی با درختان کاج سرسبز دارد، این باغ، از باغ جنوبی بزرگ‌تر است.

باغ جنوبی: در جنوب باغ اکبریه باغ دیگری با عنوان باغ جنوبی به چشم می‌خورد که آن هم سنگفرش بوده و باغچه دارد، مشخصه‌ی اصلی باغ جنوبی استخری مربع شکل در وسط آن می‌باشد.

موزه و کتابخانه: امروزه در محل ساختمانی که در دوره‌ی قاجار ساخته شده، فضاهایی همچون کتابخانه، موزه و دانشکده‌ی هنر دایر شده و از این قسمت برای انجام امور فرهنگی استفاده می‌شود.

موزه‌ی حیات وحش: در قسمتی از باغ اکبریه موزه‌ی حیات وحش قرار دارد، در این موزه گونه‌های گیاهی و جانوری کمیاب نگهداری شده در معرض دید عموم قرار می‌گیرند.

سفره خانه: در قسمتی از باغ اکبریه نیز رستوران، سفره خانه و چایخانه ایجاد شده، این قسمت برای رفاه گردشگران و بازدیدکنندگان ایجاد شده است.

باغ اکبریه 5

بهترین زمان سفر به باغ اکبریه

باغ اکبریه در شهر کرمان از شهرهای گرم و کویری ایران قرار دارد، هرچند ممکن است بخاطر وجود درختان بسیار هوای باغ اکبریه تا حدودی از شهر کرمان خنک‌تر باشد اما در تابستان این منطقه واقعا گرم می‌شود. بهترین زمان برای سفر به باغ اکبریه از نظر آب و هوا بهار و پاییز است، در این زمان‌ها هوا معتدل است، گرما یا سرمای شدید آزاردهنده نیست و می‌توان علاوه بر آثار تاریخی از طبیعت منطقه نیز لذت برد.

باغ اکبریه 6

مسیر دسترسی به باغ اکبریه

برای بازدید از باغ اکبریه باید ابتدا خود را به بیرجند برسانید، برای این کار چند راه پیش رو دارید. بیرجند یک فرودگاه دارد که از بیشتر شهرها به آن پرواز وجود دارد، می‌توانید با هواپیما به بیرجند رفته و از آنجا با تاکسی به روستای اکبریه و باغ اکبریه بروید. اگر طرفدار سفر ریلی هستید نزدیک‌ترین ایستگاه قطار به بیرجند ایستگاه راه آهن طبس است، با قطار خود را به ایستگاه طبس رسانده و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به بیرجند و سپس باغ اکبریه بروید. اگر هم انتخابتان سفر با خودروی شخصی است که در این صورت باید خود را با خودرواتان به بیرجند برسانید. ساکنان تهران باید با خودرو از شهرهای سمنان، دامغان، شاهرود، سبزوار، بجستان و گناباد گذشته و در نهایت پس از طی کردن 1163 کیلومتر به بیرجند برسند. از آنجا نیز باید به روستای اکبریه رفته خود را به خیابان معلم برسانند، این خیابان را تا انتها بروند تا باغ اکبریه را در مقابل چشمان خود ببینند. روستای اکبریه تقریبا به بیرجند چسبیده و تا این شهر فاصله‌ای ندارد.

آدرس: استان خراسان جنوبی، بیرجند، بلوار معلم، میدان موزه، خیابان خیام شرقی، باغ عمارت اکبریه

باغ اکبریه 7

باغ اکبریه 8

باغ اکبریه 9

باغ اکبریه 10

در این مقاله با باغ زیبای اکبریه در شهر بیرجند آشنا شدیم، بخش‌های مختلف آن را به شما معرفی کرده و چگونگی بازدید از این اثر تاریخی را برایتان شرح دادیم. این مکان نه تنها جاذبه‌ای تاریخی است، بلکه قدم زدن در باغ پر طراوت و در میان درختان سر به فلک کشیده‌اش، تجربه‌ای با لذت بی پایان خواهد بود ، همچنین با سایت کایت میتوانید با بهترین تیم گردشگری به تورهای داخلی و تور های خارجی بروید و تجربه های جدید کسب کنید ... همچنین میتوانید به صفحه رزرو تور اقساطی مراجعه فرمایید.

تورهای اقساطی کایت

تور جام‌جهانی 2022 قطر

امتیاز و نظرات

هنوز امتیازی ثبت نشده است.

نظر، تجربه و سوال خود را بنویسید.

با ثبت نظر خود در مورد این تور، به دیگر مسافران برای داشتن تجربه بهتر کمک کنید.

امتیاز و نظرات

هنوز امتیازی ثبت نشده است.
بستن

نظر، تجربه و سوال خود را با ما در ارتباط بگذارید